zdroj: shutterstock.com

5 věcí, na které dávat pozor při návrhu nové kuchyně

zdroj: shutterstock.com

Plánujete si pořídit novou kuchyni? V dnešním článku se podíváme na 5 věcí, které byste rozhodně neměli podcenit při plánování kuchyně. Investice do nové kuchyně totiž patří k nejnákladnějším, proto se vyplatí vybírat pečlivě. Jak na to?

Hned na začátku je důležité se rozhodnout, který typ kuchyně zvolíte. Máte na výběr ze dvou základních řešení:

  • sektorová kuchyně
  • kuchyně na míru

Zatímco první řešení je častější, ne každému musí vyhovovat – stále více roste obliba zakázkových kuchyní, které berou v úvahu poměry klienta a prostory, kam má kuchyně „zapadnout”. Proto se podíváme na 5 oblastí, kterým byste při výběru měli věnovat náležitou pozornost:

1. Celkový návrh kuchyně aneb Já vs odborník

Na jedné straně jsou vaše vědomosti a názory:

  • víte, jestli v nové kuchyni chcete spíše vařit nebo hostit
  • tušíte, jak by měla vypadat
  • chcete odstranit nešvary staré kuchyně

Ovšem pokud se pokusíte kuchyni navrhnout „sakumprásk” neboli se vším všudy, můžete zbytečně vyhodit spoustu času z okna – není to tak jednoduché. Proto je téměř vždy lepší konzultovat práci s odborným architektem, který má více zkušeností a jednoduše přetaví vaše pocity a potřeby do provozuschopné a krásné kuchyně.

Kuchyně na míru, zdroj: jninterier.cz

2. Proměření kuchyně

Ještě než vyrazíte na schůzku s architektem, můžete mu usnadnit práci i tím, že pečlivě přeměříte svou kuchyni (a nebo najdete půdorys současné kuchyně). Zaměřte se zejména na:

  • klasickou délku, šířku a výšku celé místnosti
  • okna a dveře – spodní hranu, vzdálenost od rohu a jejich výšku a šířku; u dveří i směr otevírání
  • „překážky” na stěnách – radiátory, stoupačky apod. (změřte spodní hranu, vzdálenost od rohu, atd.)
  • výklenky vhodné pro vestavěné skříně

Vaše měření však použijte opravdu jenom při první schůzce – je více než rozumné posléze nechat kuchyni přeměřit zástupcem firmy, aby tím přejali odpovědnost za správné rozměry dodané kuchyně.

Kuchyně na míru, zdroj: jninterier.cz

3. Logika uspořádání

Víte, kolik časů a nervů jde ušetřit? Stačí se při návrhu pečlivě zamyslet nad rozložením kuchyně. Dbejte zejména na:

  • dostatek místo kolem sporáku – např. pro pohodlné uchopení pánve
  • velkou pracovní plochu
  • umístění jednotlivých prvků – např. umístění dřezu a sporáku hned vedle sebe není ideální
  • velikost dřezu a výšky vodovodu v souladu s objemem hrnců pro pohodlné mytí a napouštění

4. Výška kuchaře

Většinou vaří hlavně jeden člen domácnosti a proto je dobré pro něj či pro ni vhodně dimenzovat výšku dřezu, sporáku, poliček atd. Při práci poznáte výškový rozdíl i několik centimetrů!

Kuchyně na míru, zdroj: jninterier.cz

5. Doba investice

Kuchyně patří k největším stálicím v domácnostech. V průměru ji vyměníme jen 2x za život. Počítejte tak s životností minimálně 15-20 let. Na kuchyni se tak opravdu nevyplatí příliš šetřit. S tím souvisí i délka záruky, která se obvykle pohybuje mezi 5–10 lety.

Závěrem

Nová kuchyně je dlouhodobá investice, proto je dobré před zvolením konkrétního dodavatele sehnat dostatek referencí – ať už od známých nebo v diskuzích na internetu. Také do vašich plánů zahrňte běžné dodací doby kuchyní na míru, ty se pohybují mezi 4–8 týdny.