domácí uzení

Dříve nutnost, dnes srdeční záležitost – domácí uzení

Také už cítíte, jak se blíží jaro? A víte, co s sebou jaro přináší? Přeci krásné vůně. Pokvetou šeříky, a tak krásně provoní jarní ovzduší. Že nejste romantik, šeříky, nebo konvalinky vás nezajímají? 

Jarní vzduch ovšem ponese i jiné vůně a ty vás dostanou určitě. Jste zvědaví? Přece vůně uzení! Lidé vytáhnou své udírny z garáží a pustí se do toho. A vy žádnou udírnu nemáte? To je ale smutné, ale jde to celkem rychle napravit.

Uzení je velmi starý způsob uchovávání masa

Celý úlovek se nestihl najednou zkonzumovat, takže naši předci objevili účinný prostředek, jak masu prodloužit životnost a vyudili ho. Ještě v dobách nedávno minulých bylo uzení opravdu využíváno jako jedna z hlavních technik konzervace masa. 

Na vsích se pořádaly zabíjačky, zabíjačkové produkty se rozdaly na výslužky, protože podléhaly rychlé zkáze, ale maso se muselo uchovat pro rodinu na dlouhou dobu. Dnes by s uchováním nebyl žádný problém, každý má objemný mrazák, ale ještě v minulém století se mohlo lidem o mrazácích pouze tak zdát, nezbývalo jim nic jiného než maso zavařit, nebo vyudit.

To, co dříve bývalo nutností, se nyní vrací, ale z jiného důvodu. Uzených mas, salámů, sýrů jsou plné obchody, ale něco jim chybí. Chybí jim prostě ta úžasná vůně a chuť uzení na tvrdém dřevě. Ta vůně, která láká a svádí k zaříznutí kousku ještě v udírně. 

V zahradách rodinných domů rostou luxusní zděné udírny, v zahrádkářských koloniích se objevují dřevěné zahradní udírny. S probouzejícím se jarem se z chatových osad line libá vůně uzení, protože i chataři se už těšili na své letošní první uzení a vytáhli před chaty své dřevěné udírny.

Zdaleka neudí pouze maso. Takovou klasikou jsou vlastní uzené klobásy, ale udit se dá dobře i sýr, zelenina, houby, prakticky všechny potraviny. Vyuzením získají svoji klasickou chuť, vůni a prodlouží se jim zároveň životnost. 

Pokud se napoprvé obáváte uzení masa, zkuste si ve své zahradní udírně přeudit třeba jen obyčejný salám, nebo párky. Uvidíte, že je rázem pozdvihnete o třídu výš.

Chcete se do toho také pustit? A jaká bude pro vás nejlepší udírna?

Udírny zděné

Pokud bydlíte v domě se zahradou, chcete si dopřát trochu té okázalosti a zapůsobit na své hosty, můžete si nechat postavit zděnou luxusní udírnu. Počítejte ovšem s vyšší investicí a zvažte, jestli se vám tento tah opravdu vyplatí.

Udírny zděné

Betonový gril s udírnou

Levnější variantou udírny k domu je betonová kombinace grilu s udírnou, která se dá běžně sehnat v hobby marketech. Za prvé nepůsobí příliš esteticky a za druhé v ní možná přeudíte už hotový uzenářský výrobek, ale maso v ní nevyudíte, na to nemá dostatečně dlouhý kouřovod.

Kovové zahradní udírny

Pokud tato udírna nebude mít dlouhý kouřovod, do uzení masa se vůbec nepouštějte. Taková udírna vám provoní třeba turistu, ale uzená krkovička se vám v ní nepovede. Pokud bude mít dlouhý kouřovod, už je situace jiná, ale je zde takový háček. Je nesmírně těžká. 

Nebude se vám jí chtít pokaždé uklízet do garáže, bude tedy ponechána na pospas vnějším vlivům, a navíc pokud nebude stát pod vaším každodenním dohledem a za vysokým plotem, věřte, že v takovém zloději se rázem objeví síla Bivoje a můžete být brzy bez udírny.

Dřevěné zahradní udírny

Dřevěné udírny, jsou skvělou volbou prakticky pro každého. Naprosto ideální k chatám, které nemají ploty okolo pozemku, do zahradních kolonií, ale i k vašemu domu. A proč tomu tak je? Dřevěná udírna se lehce po každém uzení sklidí do sklepa, garáže nebo kůlny, kde bude v suchu a bezpečí čekat na svoji další příležitost. 

dřevěná udírna

Jednoduše se oddělí od topeniště a kouřovodu a přenesení nebude žádný problém. Pořízení zahradní udírny s topeništěm nijak nezatíží váš rozpočet, dřevo je velice příjemný přírodní materiál, takže dřevěná udírna se mezi uzenáři amatéry těší opravdu veliké oblibě, a je jistotou, že díky dlouhému kouřovodu, který vede od topeniště, vyudíte ta nejlahodnější uzená masa.

Na čem a co vyudit

Pamatujte, že na uzení budete potřebovat tvrdé dřevo, nejlépe buk, olši, břízu nebo dub. Dřevo musí být dobře vyschlé a nesmí mít na sobě kůru.

Maso je nejlepší koupit od řezníka, kterého znáte, protože kvalita masa bude mít velký podíl na výsledku vaší práce. Jakmile se trochu s udírnou spřátelíte, můžete se pustit do uzení vlastních klobásek, sýrových pochoutek, prostě fantazii se meze nekladou.