Jak vybrat správný kuchyňský nůž?
Kuchyňské nože jsou nepostradatelnou pomůckou v každé kuchyni. Existuje velké množství druhů a velikostí, které mají ovšem jeden společný úkol – kvalitní a jednoduchou přípravu ingrediencí a pokrmů. Správný výběr kuchyňských nožů dokáže usnadnit přípravu pokrmů a také ji urychlit. Proto by se výběru měla věnovat dostatečná pozornost.
Jak se nože základně dělí?
Nože se základně dělí do mnoha kategorií. První rozdělení je podle potraviny, kterou budeme krájet a pak také podle toho, jaký konkrétní úkol budeme s nožem provádět. Na různé druhy krájení totiž existují různé druhy nožů.
Základní druhy nožů, které by neměly chybět v žádné kuchyni
1. porcovací nože
Jedná se o nejvyužívanější druh kuchyňského nože v českých kuchyních. Nůž je vhodný téměř na všechny druhy krájení a především na porcování masa a ostatních surovin. Je charakteristický svou větší délkou (16-36 cm) a vyšším ostřím. Pro krájení plátků je tento nůž ideální. Na trhu najdete v této kategorii nejširší zastoupení druhů.
2. nůž na zeleninu
Tento druh nožů patří naopak mezi kratší nože. Délka ostří se pohybuje kolem 5-10 cm. Díky tomu lze dosáhnout větší přesnosti při krájení zeleniny.
3. nože na pečivo
Nůž na pečivo by neměl také chybět v žádné domácnosti. Jedná se o nůž, který nemá hladké ostří. Jeho ostří je na konci vybaveno zoubky, které snadněji proniknou i čerstvým pečivem.
4. vykosťovací a špikovací nože
Tyto dva druhy nožů by se daly spojit v jeden. Charakteristika obou druhů je totiž podobná. Jedná se o nože s malou výškou čepele (cca 2 cm), která je ideální pro vykosťování i pro špikování mas. Délka se pohybuje mezi 8 až 15 cm.
5. filetovací nože
Nože na filety jsou vytvořeny pro snadné filetování mas jedním tahem. Proto mají dlouhé ostří, které dosahuje i délky 30 cm. Velmi často se také využívají i pro filetování ryb, které by bylo pomocí menších nožů velice složité.
6. speciální nože
Tyto nože jsou určeny na specifické druhy prací, které mají především dekorativní charakter. Jedná se o vykrajovací nože, loupací nože, nože na melouny a vyrábí se v mnoha tvarech a velikostech čepele. Najdete je v oddělení kuchyňských potřeb.
Keramické nože, jako fenomén dnešní doby!
Fenoménem dnešní doby v oblasti kuchyňských nožů, jsou bezpochyby nože keramické. Jejich obliba je založena především na tom, že se velmi pomalu otupují. V porovnání s běžnými kovovými noži vydrží keramika ostrá mnohem déle. Nože se ale nedají přibrušovat pomocí klasického brousku ani pomocí ocílky. Pokud se keramický nůž otupí, je nutné jeho profesionální nabroušení. Ovšem levnější varianty keramických nožů již nabrousit nejdou a musí se koupit rovnou nový. Více o keramických nožích se dočtete zde.
Spojení výhod oceli a keramiky
Další předností keramických nožů je také fakt, že materiál při krájení neznehodnocuje vitamíny a minerály v potravinách. Keramické nože jsou ale velice křehké na zlomení. Stačí menší náraz a nůž se poškodí. Z tohoto důvodu nejsou ani doporučovány na krájení masa s kostí. Ideální variantou jsou proto nerezové nože, které jsou potaženy keramickou vrstvou. Vrstva zajistí nepoškození vitamínů a živin a ocel zajistí dostatečnou pevnost. Tyto nože můžete brousit i doma.
Dbejte na bezpečí!
Při výběru nože také myslete na své bezpečí. Je důležitá nejen délka čepele, ale také kvalita rukojeti. Ta by měla být vyrobena z materiálu, který zabraňuje vyklouznutí z ruky. Měla by být vyrobena pro praváky i leváky zároveň. Celý nůž by měl být pevně spojen, aby nedošlo k vylamování čepele z rukojeti.