stul

Nejdůležitějším kritériem jídelního stolu je rozměr

K jídelnímu stolu zasedá povětšinou celá rodina, aby si chvíle trávené společně vyšperkovala chutným pokrmem. Existuje několik faktorů, které celkově ovlivňují to, jak se u stolu strávníci cítí, zda mají dostatek prostoru a mohou si tak jídlo opravdu užít. K vůbec nejdůležitějším kritériím se však řadí zejména rozměr stolu, respektive rozměr jeho desky.

Oblíbený je obdélníkový tvar

Klasikou mezi jídelními stoly zůstává ten, který má obdélníkovou desku. Ta by měla dosahovat nejméně 180 cm, ideálně však kolem 200 cm v případě, že u stolu se bude setkávat šest osob. Tato délka zajistí, že každý bude mít dostatečný prostor na to, aby se najedl v klidu a bez rušivých elementů v podobě dotýkání se kolemsedících, drkání navzájem apod.

Odborníci doporučují neohlížet se na děti při výběru jídelního stolu.

Vhodný jídelní stůl by měl být vysoký zhruba 80 cm, aby nedocházelo k tomu, že se k němu někdo nevejde. Existují však typy, u nichž lze výšku přizpůsobovat momentální potřebě. Co se týče dětí, odborníci doporučují neohlížet se na ně v případě výběru jídelního stolu, protože jejich malý vzrůst se dá dočasně kompenzovat podsedáky či vysokými židličkami, což je určitě levnější varianta, než pořizovat každý rok nový stůl.

U jídelního stolu probíhají rozhovory a chvilky relaxace s dobrým jídlem a pitím, měl by tedy být kvalitní, aby poskytl vhodné zázemí pro všechny tyto příjemné činnosti.

Only registered users can comment.